Какво не знаете за фолиевата киселина и фолатите?

 

Фолиевата киселина е синтетичен витамин, който се намира най-често в хранителни добавки фолатът (известен също като витамин В9) е витамин от групата В, който  се среща в определени храни под естествена форма. Ако искате да водите здравословен начин на живот е важно да включите както фолиевата киселина, така и фолатите в диетата си. Чудите се какво е толкова специално във витамин В9? Е, продължете да четете и ще разберете кои са основните ползи от приема на фолиева киселина!

Трудности за тялото

Въпреки че тялото ви може по естествен начин да произвежда голяма част от  хранителните вещества, необходими за организма ви, фолатът е един витамините (тялото не си произвежда витамини и всички трябва да се приемат отвън), коитое препоръчително да се набавят освен с храната, но и с добавки. Той е много важен за цялостното здраве, заради това трябва да си го осигурявамекакто чрез храната, така и чрез добавките.

Фолатът се намира в много растителни и животински храни като авокадо, яйца, спанак, къдраво зеле, броколи, цитрусови плодове и говежди черен дроб. А фолиевата киселина често се добавя към готови за консумация храни като зърнени закуски и хляб. Може да бъде намерена и в голям набор хранителни добавки.

Голям процент от населението има генетичен дефект в действието на ензимите, отговорни  за метаболизма на фолиева киселина. В днешно време, много продукти на пазара съдържат активната форма на фолат, която може директно да се използва от организма.

Фолиевата киселина и бременността

Една от най-честите употреби на добавките с фолиева киселина и фолатите е с цел предотвратяване на вродени дефекти на плода. По-специално на дефекти на невралната тръба като спина бифида и аненцефалия (когато бебето се ражда без части от мозъка или черепа му).

С други думи – добавките на фолиева киселина се предписват на жени, които са или имат вероятност да забременеят, с цел предотвратяване на вродени дефекти на плода и предотвратяване на усложнения, свързани с бременността. Обикновено, фолиева киселина започва да се приема поне три месеца преди забременяване.

Грижа за здравето на мозъка

Според медицински изследвания, ниските нива на фолати в кръвта са свързани с нарушена мозъчна функция и с повишен риск от развитие на деменция. Важно е да се има предвид, че дори ниските нива на фолат изискват внимание, защото са свързани с повишен риск от умствено увреждане. Според същите изследвания, добавките с фолиева киселина могат да подобрят мозъчната функция при хора с умствено увреждане и да намалят риска от развитиена болестта на Алцхаймер.

Грижа за сърцето

Приемането на фолиева киселина като добавка може да помогне за подобряване на здравето на сърцето, както и за намаляване на риска от сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане и подобрен кръвен поток. Това се дължи на факта, че наличието на повишени нива на аминокиселината хомоцистеин, е свързано с повишен риск от развитие на сърдечно заболяване. Нивата на хомоцистеин в кръвта се определят както от хранителни, така и от генетични фактори. Фолиевата киселина е необходима за обезвреждането на този вреден хомоцистеин.

Какви други ползи има приемът на фолиева киселина?

При диабет

Добавки на основата на фолиева киселина могат да помогнат за подобряване на контрола на кръвната захар, намаляване на инсулиновата резистентност и засилване на сърдечно-съдовата функция при пациенти с диабет. Тези добавки могат също да помогнат за намаляване на диабетните усложнения, включително невропатия.

 

 

За плодовитост

Доказано е, че високият прием на добавка на фолиева киселина е свързан с по-високия процент на живородени деца без увреждания. Адекватният фолат е от съществено значение и за качеството на яйцеклетката (яйцето), имплантацията и узряването на яйцето, а също и за качеството на сперматозоидите.

При възпаления

Добавките с фолиева киселина и фолати намаляват възпалението при различни популации, включително жени със синдром на поликистозни яйчници и деца с епилепсия.

Фолиевата киселина намалява страничните ефекти на лекарствата

Приемането на дневна хранителна добавка с фолиева киселина може да помогне за намаляване на честотата на страничните ефекти при определени лекарства, включително метотрексат – имуносупресорен медикамент, използван за лечение на ревматоиден артрит, псориазис и някои видове рак.

Заболяване на бъбреците

Поради нарушена функция на бъбреците, хиперхомоцистеинемията се среща при над 80% от хората с хронично бъбречно заболяване. Допълването с фолиева киселина може да помогне за намаляване на нивата на хомоцистеин и риск от сърдечни заболявания.

Какво се случва, когато имате дефицит на фолиева киселина?

Фолатът участва в редица жизненоважни метаболитни процеси; следователно, липсата на витамина може да бъде опасна. Дефицитът на фолати може да възникне поради много различни причини катодефицитно хранене, операция, бременност, алкохолизъм и малабсорбционни заболявания. Недостигът може също да доведе до сериозни странични ефекти, включително мегалобластна анемия, вродени дефекти, умствено увреждане, нарушена имунна функция и дори депресия. Недостигът на фолати е доста често срещан, тъй като мнозина трудно набавят необходимия хранителен прием по естествен път. За да помогнат за това, много страни дори подсилват зърнените продукти с фолиева киселина, за да намалят недостига на фолиева киселина.

Затова за поддържане на здраво тяло е важно да се включат както добавки с фолиева киселина, така и естествено срещащи се фолати чрез здравословна диета.

Ето и 5 начина, с които да стимулирате имунната си система.

Знаете ли защо консултацията с лекар е наистина важна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *