Какво е нужно да знаем за диабета?

 

КАКВО ОЗНАЧАВА ДИАБЕТ?

Захарният диабет е познат като заболяване, характерно с повишено ниво на кръвната захар. Развива се, когато панкреасът не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин или когато тялото не може да използва достатъчно добре произведения вече инсулин. Инсулинът е хормон, който се произвежда в бета-клетките на панкреаса и има свойството да намалява повишената след прием на храна, кръвна захар. Той помага на глюкозата да премине от кръвта в клетките на тялото. Когато обаче инсулинът не може да бъде използван ефективно, тогава се наблюдават повишени нива на глюкоза в кръвта – хипергликемия. Повишаването на глюкозата в кръвта за продължителен период от време, може да доведе до сериозно и необратимо увреждане на различни тъкани и органи в тялото.

КАКВИ ВИДОВЕ ДИАБЕТ ИМА?

Има 3 основни типа диабет.

Тип 1 се дължи на неспособността на тялото да произвежда инсулин. Това е автоимунно заболяване, което се характеризира с инсулинова недостатъчност. Инсулиновата недостатъчност води до повишаване на кръвната захар, а това до доживотна необходимост от инсулин.

Тип 2 се дължи на неспособността на клетките да реагират на инсулин. Този тип диабет, често, може да не бъде открит с години. Той е съпътвстван от наднормено тегло, затлъстяване, повишени нива на мазнините в кръвта, високо кръвно налягане.

Тип 3 е познат като гестационен диабет и се появява по време на бременност. Най-често се характеризира със слабо изразени симптоми като повишена кръвна захар. Рисковете при него варират от повишено кръвно налягане през инфекции до спонтанен аборт или преждевременно раждане.

И трите типа могат да бъдат контролирани на чрез изкуствено внасяне на инсулин в тялото или чрез различни медикаменти. Успешно лечение понякога е възможно с подходящ двигателен режим, съчетан с диета, която изключва бързоусвоими захари и намален прием на животински мазнини. Важно е хранителният режим да включва разнообразни елементи, които да набавят липсващите или изгубените витамини и минерали.

ЗАЩО ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ СА ВАЖНИ ЗА ДИАБЕТИЦИТЕ?

Микронутриентите играят значителна роля върху регулацията на метаболизма, генната експресия и прогресията на някои хронични заболявания. А следствие на хранителния режим и диетата, която е нужно да се спазва, както и поради спецификите на заболяването много от диабетиците стигат до дефицит точно на тези микронутриенти. Дефицитът води до по-тежки и по-скорошни настъпващи усложнения. Това е доказателство, че приемът на мултивитаминни добавки, които компенсират този дефицит, подсилват естествените защитни сили, усилват енергията и подобряват общото здраве, е наложителен. Навременното суплементиране доказано забавя развитието на диабета и неговите усложнения във времето.

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТО ЛИПСВАЩИТЕ ЕЛЕМЕНТИ?

Най-често липсващите, поради заболяването, микроелементи са хром, магнезий, калий, ниацин, цинк, витамини А, В1, B2, В6, B12, С, D, Е, биотин, йод, манган, фолиева киселина, калций, пантотенова киселина, алфа-липоевата киселина и лутеин.

Защо лутеинът е есенциален елемент, четете тук. 
До какви дефицити може да доведе липсата на алфа-липоева киселина, вижте тук.
Знаете ли защо консултацията с лекар е наистина важна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *