ЖИВОТ С ДИАБЕТ: НИКОЛАЙ

Според данни на Международната Диабетна Федерация, с всяка изминала година броят на диагностицираните с диабет хора се увеличава. Това изисква все повече ангажираност както от лекари, така и от пациенти. Ето защо, решихме да покажем лицето на дибета точно такова, каквото е. Срещнахме се с различни хора, диагностицирани с диабет, които живеят нормален и щастлив живот. Духът им остава силен, въпреки лишенията, пречките и трудностите. Ще разкажем техните истории в кампанията „Диабетът – моят начин на живот“, със специалната подкрепа на мултивитамини за диабетици FAVIO. Днес е четем историята на Николай.

“Ето, аз съм Николай Нейков. На 54 години. И живея в с. Тополчане, община Сливен. Работя в Диабетния център към Българска асоциация диабет в Сливен. С диабет тип 1 се сдобих в зората на демокрацията, през 1989 година. В началото ми беше много трудно, не исках да го приема, че това ще ме съпътства до края на живота ми. С подкрепата на семейството ми и верни приятели преодолях изолацията, в която бях изпаднал.

През 1993 година реших, събрах група съмишленици по съдба и учредихме Сдружение на хората с диабет в Сливен. През годините като председател на сдружението и завеждащ Диабетния му център съм се старал хората да получават актуална информация – здравна, социална и друга.

За мен е мисия хората в България да има къде да получават консултация в обособени диабетни центрове, водени от пациенти. Да имат достъп до информация за всички съвременни методи на лечение и контрол на диабета. Да има къде да получат подкрепа, разбиране, емпатия.

Диабетът е състояние на организма, с което всеки диабетик трябва да се съобразява, за да има добър контрол. Когато човек съчетае медикаменти, хранителен режим и физическа активност, няма как да се чувства по различно от останалите.

Вижте какво е нужно да знаете за диабета.

Като личност се водя от девиза Бъди винаги себе си и не прави това на другите което не желаеш да се прави на теб. Всеотдаен съм във всичко, което правя. Вярвам, че ще става все по-добре съществуването ни и че един ден ще се открие лечение за диабета. Диабетът ме ограничава дотолкова, че трябва често да се боцкам на неподходящи публични места.

За мен диабетът вече е начин на живот. Диабетиците трябва да се хранят много внимателно и трябва да приемат хранителни добавки и витамини. Доволен съм от FAVIO.”

Прочетете историята на Вяра. 
Наистина ли алфа-липоевата киселина противодейства на диабета, четете тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *