ЖИВОТ С ДИАБЕТ: СЕВИМ

Според данни на Международната Диабетна Федерация, с всяка изминала година броят на диагностицираните с диабет хора се увеличава. Това изисква все повече ангажираност както от лекари, така и от пациенти. Ето защо, решихме да покажем лицето на дибета точно такова, каквото е. Срещнахме се с различни хора, диагностицирани с диабет, които живеят нормален и щастлив живот. Духът им остава силен, въпреки лишенията, пречките и трудностите. Ще разкажем техните истории в кампанията „Диабетът – моят начин на живот“, със специалната подкрепа на мултивитамини за диабетици FAVIO.

 

КАК СЕ КАЗВАШ И НА КОЛКО ГОДИНИ СИ?

Севим Зекерие, на 24 години.

 

С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАШ И ЗАЩО ПРАВИШ ТОЧНО ТОВА?

Медицински лаборант съм и обучител. И двете неща изискват познания в много области, а непрекъснатото търсене на информация и експериментиране ми носят изключително удовлетворение. Както обучителят, така и лаборантът трябва да комуникират с пациента, а аз много обичам да общувам.

 

КАК БИ СЕ САМООПРЕДЕЛИЛА?

Аз съм „букет“ от емоции.

 

КАКВА И КОГА БЕШЕ ПЪРВАТА ТИ СРЕЩА С ДИАБЕТА?

Бях на 15 години. Отидох до лабораторията, за да си взема готовите изследвания и една лаборантка, меко казано шокирана, ми каза, че имам диабет. Няма дума, която да опише страха, който ме обвзе тогава. Но това е житейски урок. Сега, когато упражнявам същата професия, много внимавам какво казвам и как го казвам на пациентите си. Не искам никой да преживее същото.

 

УСЕЩАШ ЛИ ОГРАНИЧЕНИЯТА ОТ ДИАБЕТА? КАКВИ СА ТЕ ЗА ТЕБ?

Понякога ги усещам, но не смятам, че има непреодолими ограничения. Например преди не можех да бягам сутрин на гладно, но сега имам помпа и сензор. Благодарение на тях вече мога.

 

КАКВО НАЙ-МНОГО ТИ ЛИПСВА ОТ ОГРАНИЧЕНИТЕ ХРАНИ?

За мен забранени храни няма, а такива, които консумирам по-рядко. Понякога ми се яде шоколадова торта😁

 

КАКВИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ И МИКРОЕЛЕМЕНТИ Е ВАЖНО ДА ПРИЕМАШ?

Приемам витамини и минерали като добавки, но и много внимавам храната, която консумирам, също да бъде богата на тях. Това е дълга тема и ми отне доста време да определя нуждите на тялото си. Всичко е индивидуално.

 

КАК ТЕ ПРОМЕНИ ДИАБЕТЪТ?

Отначало ми отне свободата, отне ми и усмивките на родителите ми, приятелите, детството. Но с времето се научих да гледам на нещата от хубавата страна. Познавам тялото си много добре, грижа се за него с тренировки и балансирано хранене. В детското отделение се запалих по медицината, днес не съм само медицински работник, но и пациент. Това много ми помага при комуникацията с пациенти – разбирам какво ги тревожи и знам как да ги успокоя. Много от качествата, които притежавам сега, ги дължа на дългия си опит с диабета. Човек става наблюдателен, анализиращ, мислещ, търсещ решение. Думите “отказване” или “не мога” не съществуват. С толкова прекрасни хора се запознах, на толкова хора успях да помогна и толкова много хора ми помогнаха.

 

КАКВО БИ ПОСЪВЕТВАЛА НЯКОЙ, КОЙТО ВЪРВИ ПО ТВОЯ ПЪТ?

Преди всичко да се въоръжи с търпение, защото пътят е дълъг и осеян с препятствия, но има и много слънчеви и прекрасни моменти.

 

Научете повече за диабета тук.
Прочетете как диабетът е променил живота на София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *