Как алфа-липоевата киселина– противодейства на диабета?


КАКВО Е АЛФА-ЛИПОЕВА КИСЕЛИНА?

Алфа-липоевата киселина е позната като ALA – мастна киселина и страхотен антиоксидант, който се произвежда в черния дроб. Това я прави естествена съставка на клетките в тялото. Тя е жизненоважна, защото предпазва келтъчната мембрана от вредното въздействие на свободните радикали. Нужна е за превръщането на въглехидратите в енергия – така регулира глюкозния метаболизъм. Според изследвания, алфа-липоевата киселина подобрява чувствителността към инсулина и способността на клетките да оплозотворяват кръвната захар.  Друго важно свойство е намаляването на окислителните щети, които са следствие на високата кръвна захар. Това е изключително важно за здравето на периферната нервна система. Най-уникална е със спектъра си на действие, тъй като е както водо-, така и мастно разтворима, което я прави ефективна в различни тъкани в тялото.

КЪДЕ ИМА АЛФА-ЛИПОЕВА КИСЕЛИНА?

В организма алфа-липоевата киселина се намира в няколко органа – черния дроб, бъбреците и сърцето. Тялото я произвежда, но в много малки количества и това прави дефицитът ѝ още по-осезаем. Добрата новина е, че тя лесно може да бъде набавена от храни като спанак, броколи, брюкселско зеле, грах, мая и телешко месо. Може да бъде намерена и под формата на хранителни добавки.

Защо лутеинът е най-добрият приятел на диабета, прочетете тук. 

КАКВО Е ДИАБЕТНА НЕВРОПАТИЯ?

Диабетната невропатия е усложнение, произлизащо от диабета. Според проучвания засяга над 50% от пациентите със захарен диабет. Тя представлява увреждане на нервите в цялото тяло под влияние на продължително излагане на висока кръвна захар. Това променя автономните, двигателните и сетивните неврони и може да доведе до нарушаване на функциите на всички органи и системи в организма. Типичните симптоми са повишена чувствителност в крайниците, стрелкащи болки, чувство за парене и измръзване, изтръпване, мравучкане и осезаема липса на чувствителност, схващане, парестезии. Основно и задължително условие при провеждане на лечение е поддържането на добър гликемичен контрол. Често диабетната полиневропатия протича безсимптомно. Нужни са специфични изследвания.

АЛФА-ЛИПОЕВАТА КИСЕЛИНА И ДИАБЕТ

Алфа-липоевата киселина е позната като единствения най-често използваният специфично действащ продукт за третиране на диабетната невропатия. Хиляди пациенти годишно провеждат лечение на диабетната невропатия в България. Ефективността ѝ е доказана чрез изследвания и получените резултати са клинично значими.

Установено е, че алфа-липоевата киселина повишава снижените от диабета нива на глутатион (антиоксидант), предпазва от липидна пероксидация и повишава активността на антиоксидантните ензими в периферните нерви. Намалявайки окислителния стрес, алфа-липоевата киселина подобрява скоростта на нервна проводимост и потока на кръвта от капилярите към нервите, което подобрява тяхното изхранване. Упражнява благоприятен невротрофичен ефект – повишава синтеза на някои невропептиди (протеини на нервните клетки), които подпомагат функцията на нервната система.

Защо консултацията с лекар е наистина важна?

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *