Хранителни добавки за хора с диабет и преддиабет

Защо диабетиците трябва да приемат хранителни добавки?

Хранителните добавки са чудесен начин да подпомогнем своята имунна система, а в ситуацията с глобалния вирус, никога не е било по-важно да имаме силна и здрава имунна система. За диабетиците хранителните добавки сад дори по-важни, защото е доказано, че хората с това хронично заболяване страдат повече от липса на микроелементи, за разлика от здравото население. Също така приемът на микроелементи в правилно количество се асоциира с намален риск от развитие на усложниения, свързани с диабет, като например увреждане на периферната нервна система и дори влошено зрение.

Хранителни добавки, препоръчани за диабетици

Хранителните добавки съдържат витамини, минерали и други хранителни компоненти, които дават на тялото ви възможността да функционира нормално. За хората с диабет и преддиабет, хранителните добавки подпомагат поддържането на оптимални нива на кръвната захар и спомагат забавянето на развитието на болестта. Въпреки това е много важно да се консултирате със своя лекар по въпроса кои хранителни добавки са подходящи за вас.

Ползи от хранителните добавки за диабетици

Има много ползи от използването на хранителни добавки, за да контролирате диабета. Това са само някои от добавките, препоръчвани от лекарите и медицинските специалисти, подходящи конректно за хора с диабет и преддиабет.

Алфалипоева киселина

Позната също като и като ALA, тя е страхотен антиоксидант, който обикновено се произвежда в черния дроб, а също така се открива и в храни като спанак и броколи. Проучванията показват, че тя подобрява чувствителността към инсулин и способността на клетките да оползотворяват захарта в кръвта. Някои проучвания свързват ALA с намалената инсулинова резистентност. Освен това тя намалява окислителните щети, които могат да бъдат причинени от висока кръвна захар, а това е от особена важност за запазване на здравето на периферната нервна система в организма.

Хром

Хромът е важна добавка за диабетици и преддиабетици, защото подобрява гликемичния контрол в тялото и способността му да преобразува въглехидратите в енергия. Проучванията показват, че той може да понижи нуждите на организма от инсулин като подобри глюкозния толеранс, a това помага за поддържането на здравословни нива на глюкоза и намалява кръвната захар на гладно.

Биотин

Той е важен за диабетици от тип 1 и тип 2, тъй като те са предразположени към ниски нива на ензима глюкокиназа, който е основен компонент на нормалните телесни функции. Проучванията показват, че биотинът работи в синергия с инсулина за повишаване на нивата на ензима глюкокиназа, подобрявайки телесните функции и така поддържайки здравословни нива на глюкоза.

Магнезий

Магнезият е важен както за диабетици, така и за преддиабетици, тъй като води до нормална секреция на инсулин, намалена инсулинова резистентност и подобрено действие на инсулина в тялото. Проучванията показват, че магнезият може също да намали нивата на кръвната захар на гладно.

Витамини B6 и B12

Важно е да се приемат витамини В6 и В12, защото те са полезни за хора, страдащи от усложенения в следствие на диабет, като например невропатия. Невропатията е тежко увреждане на нервната система, причинено от високи нива на кръвната захар. Проучванията показват, че около 44% от по-възрастните диабетици страдат от диабетна невропатия. Освен полезните ефекти срещу диабетна невропатия, Витамин В6 подобрява и глюкозния толеранс.

Витамин C

Витамин С е важен, тъй като той понижава количеството сорбитол във тялото. Сорбитолът е опасна захар, особено за диабетици, защото когато се натрупа в организма, той може да причини усложнения като ретинопатия, невропатия и увреждане на бъбреците. Важно е витамин С да се приема като добавка, тъй като диабетиците от тип 1 често страдат от недостиг, а за диабетиците тип 2 са важни неговите антиоксидантни качества.

Витамин D

Недостигът на витамин D може да бъде опасен за хората, живеещи с диабет. Проучванията показват, че приемът на добавки с D е изключително полезен, особено за хора с диабет тип 2. Резултатите доказват, че този витамин подобрява гликемичния контрол и правилната функция на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Той подобрява и реакцията на организма към инсулин. Витамин D също така е силен имуностимулант.

 

Калий

Инсулинът може да причини дефицит на калий, а причината, поради която това се превръща в проблем за диабетиците, е, че след това този дефицит прави инсулина по-малко ефективен. Приемането на калий като добавка всъщност може да подобри инсулиновата чувствителност на диабетиците, а това прави хормона по-ефективен.

Манган 

Диабетиците често страдат от недостиг на манган и някои изследвания установяват, че дефицитът на манган е една част от причините за диабет. Приемането му под формата на добавка влияе положително на ензимите в тялото и подобрява глюкозния метаболизъм.

Цинк

Цинкът е важен елемент за инсулиновия метаболизъм, а също така е отлична защита срещу вирусни инфекции. Изследване на Университета Джон Хопкинс сочи, че цинкът играе решаваща роля за овладяване на диабета. Изследването предполага, че по-високите нива на цинк могат да намалят риска от диабет. Някои изследвания сочат, че много диабетици често страдат от недостиг на цинк.

Да изберем правилните хранителни добавки

Добрата хранителна добавка е ефективна само когато се приема в правилната дозировка, а да се открие тази дозировка за всеки витамин, минерал и микроелемент може да бъде трудно. Приемането на твърде малко количество може да означава, че добавката е неефективна, докато приемането на твърде много може да бъде опасно. Когато трябва да изберете подходяща за вас добавка е препоръчително първо да се консултирате с вашия лекар.

Макар изборът на правилните добавки да има своите положителни страни е важно да отбележим, че приемът на добавки е полезен само ако страдате от дефицит, тъй като прекомерният пример може да причини повече вреди, отколкото ползи. Също така е важно да знаем, че добавките няма по чудо да излекуват диабета, но в комбинация с добра диета и упражнения, те ще поддържат здравето ви.

Коя е индийската билка, която идва на помощ в борбата с диабета? 
Знаете ли защо консултацията с лекар е наистина важна?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *