Защо консултацията с лекар преди приема на хранителни добавки е важна?

healthy life

 

В ежедневието на всеки човек се случва да изпита дискомфорт под някаква форма, но това не винаги означава, че има сериозен повод за притеснение. В такива случаи, много преди да започне самодиагностицирането и решението на проблема с помощта на лекарство или хранителна добавка, найразумното действие, което може да се предприеме е консултация с професионално медицинско лицеДори приема на витамини в неправилни количества може да бъде рисково за здравето, ето защо е важно да бъдем отговорни и да подходим внимателно към него.

Кога е нужно да се консултираме с лекар? 

За да функционира правилно, нашето тяло се нуждае от различни видове храна, която да преобразува в енергия и да използва за различни свои функции. Когато, поради една или друга причина, нашата диета не включва определена хранителна група, ние  реагираме на този дефицит по различен начин. Ако реакцията е по–остра, ние усещаме тази липса почти веднага. Тогава, най–правилното решение за нашето здраве, е консултацията с лекар. Като такъв, той би назначил необходимите изследвания, които да установят източника на болка или дискомфорт 

 

Какво трябва да знаем преди покупка на хранителни добавки? 

Хранителните добавки са част от ежедневието на повечето хората в 21 век. Фактори като стрес, недоспиване, физическо натоварване, фоновия шум и др. винаги дават отражение върху здравословното ни състояние. Различните етапи в развитието на нашето тяло, бременността и напредването на възрастта са периоди от живота ни, които изискват промени в досегашния ни хранителен режим.  За да се запази балансът в нашето тялони се налага да си набавим тези активни вещества под формата на добавки. Но не трябва да забравяме, че те не са нито лекарства, нито могат да заместят разнообразната храна. Те просто ни помагат да регулираме диетата си, като допълват това което ни липсва в дадения период. 

 

Има ли рискове прекомерната употреба на хранителни добавки? 

Преди консумацията на каквато и да била хранителна добавка, винаги трябва да се запитаме не само за ползите от нейната консумация, а и за възможните вреди, които тя може донесе на нашето здравословно състояние. 
Често, при приема на хранителни добавки, биха могли да се проявят проблеми, като надхвърляне на препоръчителната дневна доза или прием за по-продължителен период от време от препоръчания. 
За пример можем да дадем антиоксидантните хранителни добавки, съдържащи витамин C и Е, които могат да намалят ефективността  на някои лекарства, необходими за лечение на онкозаболявания.
 

Онлайн консултация с лекар 

 Новите технологии в здравния сектор променят начина, по който се гледа в момента на медицината. Според проучвания, около 80 % от възникналите проблеми, свързани с нашето здраве, могат да бъдат разрешени дистанционно. Възможността за записване на час онлайн и дистанционен преглед,  ни спестяват както време прекарано в болницата, така и риска от контакт със заразни хора
Друго предимство е, че можем да се свържем с лично избран от нас лекар, без значение къде в света се намира той. 
 

С какъв лекар е нужно да се посъветваме? 

Не всеки лекар е запознат с ефективността и прилагането на хранителни добавки и тук на „помощ“ идва диетологът. Диетологът е онзи лекар, който след специализирана консултация и провеждане на необходимите изследвания, ще изготви индивидуална диетаТой ще обърне внимание на балансираното здравословно хранене и ще създаде хранителен режим, изцяло съобразен с нуждите на организма за енергия. 

Кои са съставките, които ще ви помогнат, за да се справите със стреса, четете тук. 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *