АФРИКАНСКИЯТ ЗДРАВЕЦ – МАГИЯ ЗА ЗДРАВЕ ОТ ЮЖНА АФРИКА

Друга чудодейна билка за белите ни дробове.

African Geranium

Какво е африканският здравец?

Растението е познато в Европа от края на 19 век и се е използвало за лечението на болни от туберкулоза, както и при възпаления на горни дихателни пътища, чак до изобретяването на първите антибиотици. Африканският здравец или Африкански пеларгониум, принадлежи към семейство Здравецови. Други познати имена, с които бива наричан, са Umckaloabo и South African Geranium, а латинското му наименование е Pelargonium sidoides.
Корените му са с тъмен цвят отвън и червен отвътре и се използват за терапевтични цели. Листата водят началото си направо от него, като разполагат с дълги дръжки и имат сърцевидна форма. Има големи и красиви червени цветя, което го прави по-привлекателната версия на нашия здравец.

От къде идва?

Африканският здравец е типично растение за Южна Африка

Кога помага?

Африканският здравец отдавна се използва за лечение на кашлица, болки в гърлото, натрупване на секрети в дихателните пътища и други респираторни оплаквания и се препоръчва при при остри, неусложнени инфекции на горните дихателни пътища, синузит, бронхит. Той активира както вродения, така и придобития имунитет, ускорява възстановяването и предпазва от повторна инфекция.

 

African Geranium Plant

Защо Африканският здравец помага?

Доказано е, че активните му съставки учестяват движението на ресничките които покриват дихателните пътища. Тази система е известна като мукоцилиарна. По този начин, естествените защитни и очистващи механизми на дихателната система биват подпомагани.  Редица клинични проучвания установяват, че Африканският здравец е отличен помощник в борбата с вируси и бактерии. Той предотвратява прикрепянето и навлизането им в клетките на организма.

Установено е, че екстрактът от Африкански здравец успокоява възпаленото гърло, намалява отока на сливиците, облекчава болковата симптоматика при децата и намалява кашлицата след 4-дневен прием.

Преди и по време на употребата му е изключително важно да се съобрази следното:

– Африканският здравец е имуностимулант и като такъв е редно да се избягва от хора със системни автоимунни заболявания като множествена склероза, системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит и други. Ефектът му в тези случаи би могъл да усили автоимунната реакция на организма срещу собствените тъкани и влоши състоянието.

– Африканският здравец съдържа кумарин. Кумаринът е органично съединение, и се среща в растенията – лайка, бял равнец, сладка детелина и др. Той е ароматен и най-често се използва в парфюмерията и в производството на тютюневи изделия, но едно от действията му е слабо влияние върху процеса на кръвосъсирване. Това го прави подходящ при хора с повишена съсирваемост на кръвта. От друга страна, обаче, това е много опасно при хемофилия или други състояния с повишени рискове от кръвоизливи. За да се предотврати подобен инцидент, билката не бива да се взима минимум 2 седмици преди и след хирургична интервенция.

Разберете какво прави комбинацията от Радикс Исатидис и Африкански здравец!

Знаете ли защо консултацията с лекар е наистина важна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *