Бактерии и вируси – разлики, видове лечение и полезни съвети

Какво са бактериите и вирусите?

Бактериите представляват живи едноклетъчни микроорганизми, невидими с просто око. Те съществуват на Земята много преди хората (>3,5 милиарда години) и някои представители са издръжливи на екстремни климатични условия. Повечето бактерии са безопасни за нас и са нормална част от флората на човешкото тяло. Някои видове (Лактобацилите), са дори жизненоважни за извършването на телесни функции като храносмилането например. Този процес се нарича симбиоза (взаимно изгодни взаимотношения). Едва 1% от бактериите са болестотворни и могат да причинят инфекции, най-често на дихателната, храносмилателната и отделителната система.

Вирусите са друг вид паразитни микроорганизми, но много по-малки по размер от бактериите и с доста по-проста структура. Те не се водят жив организъм, защото не могат да се възпроизвеждат сами. Изискват клетка – гостоприемник, в която да нахлуят и която да използват като машина за производство на нови вирусни частици. За разлика от бактериите, вирусите не могат да оцеляват в околната среда за дълъг период от време. Друга важна разлика с бактериите е, че почти всички вируси са болестотворни. Различните вируси имат предпочитание към различни органи и системи, но засягат предимно дихателната, нервната и стомашно-чревния тракт. Вирусните инфекции се развиват бързо и симптомите се появяват внезапно.

Разпространение на бактериалните и вирусните инфекции

Бактериалните и вирусните инфекции се предават по сходен начин, най-често при кихане, кашляне, включително докосване и целуване, контакт с телесните течности на заразен човек (особено след сексуален контакт). Някои бактериални и вирусни инфекции могат да се предадат от майката на плода по време на бременност, раждане и кърмене. Други начин е контактът със замърсени с патогени повърхности и предмети, последван от докосване на лицето, носа, устата или очите.

Инфекциите могат да се разпространяват и чрез ухапване от насекомо преносител или след консумация на контаминирани хранителни продукти и течности.

Кои са най-често срещаните бактериални и вирусни инфекции?

Най-често срещаните бактериални инфекции са свързани с бактериите, които инфектират гърлото, горните дихателни пътища и храносмилателната система. Бактериите от рода Enterobacteriaceae причиняват инфекции на отделителната система. Други по-известни заболявания, причинени от бактерии, са туберкулозата, менингококовия менингит, гонореята, тетануса, Лаймската болест и др.

Към по-разпространените вирусни инфекции се причисляват грипът, дребната шарка, морбили, хепатит, вирусен менингит, ХИВ, както и не безизвестната в момента – коронавирусна инфекция.

Много често една инфекция започва като вирусна, а след това върху нея се наслагва вторична бактериална инфекция. За такава бактериална суперинфекция можем да подозираме ако оплакванията продължават повече от седмица, температурата не спада и състоянието на болния се влошава. Примери за вторична бактериална инфекция са пневмониите, инфекциите на синусите и ушите след възпалено гърло и др.

Как се диагностицират инфекциите?

Някои инфекции като дребна шарка и морбили се диагностицират само по характерната клинична картина и без допълнителни изследвания. При други, начинът на разпространение насочва към правилната диагноза – типичен пример за е грипът. За правилно диагностициране на повечето видове инфекции обаче, е нужно да се вземе секрет – кръв, храчка, урина или др., с цел да се изолира и уточни точният причинител.

Лечение

Антибиотиците и бактериалните инфекции

Антибиотиците са медикаменти, които се използват за лечение на бактериални инфекции. Те не са ефективни срещу вирусни инфекции.

Въпреки това те често биват прилагани при вирусни инфекции с цел предпазване от възникването на бактериална суперинфекция или поради погрешно поставена диагноза. Прекомерната употреба на антибитоци без да има реална нужда от тях води до увеличаване на антибиотичната резистентност в световен мащаб. Антибиотичната резистентност възниква, когато бактериите губят чувствителнотта си към определени антибиотици. Това прави медикаментите неефективни, а бактериални инфекции много по-трудни за лечение.

Когато ни се предписват антибиотици за бактериална инфекция, от важно значение е също така да изкараме пълния курс на лечение, дори ако започнем да се чувствате по-добре скоро след началото на приема. Пропускането на последните дни от антибиотичното лечение може да доведе до оцеляване на някои от бактериите и превръщането на инфекцията от остра в хронична, която е трудна за излекуване.

Как се лекуват вирусните инфекции?

Няма специфично лечение за повечето вирусни инфекции. Лечението обикновено е сипмтоматично – с цел облекчаване на симптомите, докато тялото само се справя с вирусите посредством имунната си система. Симптоматичното лечение включва постелен режим, проем на повече течности за предотвратяване на дехидратацията, лекарства за понижаване на темперетурата, намаляване на болките в гърлото, отпушване на носа и др.

За лечението на някои вирусни заболявания (грип, херпесна инфекция и др.), съществува и специфично лечение. То е насочено към конкретни части на вирусната частица, чието блокиране обезврежда възможността вирусите да заразяват клетките.

 

 

Полезни съвети за хигиена

Добрата хигиена в основата на превенцията!

Не забравяйте да миете ръцете си преди хранене, след използване на тоалетната и преди и след боравене с храна.

Ваксинирайте се.

Съществуват множество ваксини, които помагат да се предотвратят различни вирусни и бактериални заболявания. Примери за това са ваксините срещу дребна шарка, грип, тетанус, коклюш и др.

Ако сте болни – стойте си вкъщи!

Останете у дома, ако сте болни, за да предотвратите разпространението на инфекцията. Ако трябва да излезете, мийте ръцете си често и кихайте или кашляйте в сгъвката на лакътя или в кърпичка. Не забравяйте да изхвърлите регулярно и по безопасен за околните начин всички използвани кърпи. Носенето на маска също намалява разпространението на инфекцията към околните.

Практикувайте безопасен секс.

Използването на презервативи може да помогне за предотвратяване на полово предавани болести (ППБ). Ограничаването на броя на различни сексуални партньори също намалява риска.

Уверете се, че храната е приготвена старателно.

Уверете се, че всички меса са термично обработени до подходящата температура. Не забравяйте да измиете всички сурови плодове или зеленчуци преди хранене. Не оставяйте животински хранителни продукти да седят на стайна температура.

Предпазвайте се от ухапвания на насекоми

Не забравяйте да използвате средства против насекоми, когато сте на места, в които преобладават комари и кърлежи. Дългите панталони са за предпочитане при разходки сред природата.

Поддържайте имунната си система в добро състояние.

Поддържането на имунната система силна е най-добрата стратегия за предпазване от бактериални и вирусни инфекции. За здрав имунитет диетата трябва да включва здравословни храни като плодове, зеленчуци и пълнозърнестите храни, които съдържат антиоксиданти и фитонутриенти.

Включването на суперхрани  като куркума, сурово какао и годжи-бери в диетата ви също може да повиши нивата на антиоксидантите, както и включване на витамини С и Е.

Адекватното движение също е важно за поддържането на здравето и изграждането на имунитет. Движението подобрява кръвообращението и стимулира лимфната система и помага на тялото да отделя токсини, като същевременно доставя хранителни вещества във всяка клетка.

Всичко, което не знаете за фолатите и фолиевата киселина.
Знаете ли защо консултацията с лекар е наистина важна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *