Болки в гърба и кръста: как да се справим с тях?

Болките в гърба и кръста са често срещан проблем на всяка възраст. Болката се появява внезапно, създава дискомфорт и пречи на ежедневните ни дейности и задачи.  Причините за възникването и са много: рязко движение, повдигането на тежки предмети, неудобна позиция на тялото, спортна травма, както и различни заболявания (например дискова херния, радикулит, лумбаго и пр.). В повечето случаи тази болка се дължи на притиснат и възпален нерв.

Симптомите често се оприличават на:

  • скованост и изтръпване;
  • мравучкане;
  • парализи и мускулна слабост;
  • пареща и пробождаща болка;
  • свръхчувствителност при допир;
  • чувствителност при рязка промяна в температурата;
  • болка, която се усилва след продължително седене и др.

 

 

Болката може да продължи от няколко дни до няколко седмици, като при повече от три месеца, вече става въпрос за хронично състояние. Обичайно, при наличието на подобни симптоми, прибягваме до различни методи и съставки, които могат да намалят болката – масажи, загряване, почивка, мазила, обезболяващи лекарства. Има една много позната съставка в азиатските страни, която има неочаквано добри резултати при неврологични оплаквания, за които малко хора знаят. Тази съставка е известна с безспорните си ползи за здравето и не на последно място с ефективността си при облекчаване на болката в резултат от прищипан нерв – куркумата.

Освен със своя аромат, жълтата подправка се слави с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които се дължат на активната й съставка – куркумин. Това превръща куркумата в основен враг на болките и схващанията. Куркуминът намира приложение като съпътстващо лечение на различни състояния, предизвикани от притиснат или възпален нерв. Много често тези състояния водят до развитие на хронична болка. Проучване показва, че приемът на куркумин може да противодейства на развитието на хроничната болка[1]. Друга способност на куркумина е да подсили регенерацията на нервите след различни наранявания и да ускори тяхното възстановяване, което го прави подходящ за приложение при възстановяване от различни травми [2].

Очевидно е, че куркумата представлява мощно оръжие в борба както с острата, така и с  хронична болка. За още по-осезаем ефект от приложението на куркумата се препоръчва комбинирането й с доказали се съставки при лечението на притиснат и възпален нерв, а именно – уридин монофосфат, магнезий, витамини от В-групата, ацетил-L-карнитин и др. Готовата комбинация от тези съставки може да се намери в специализирания препарат Fenaxon. Fenaxon може да се приема както в острата фаза на възпалението, така и за профилактика при хронични състояния.

 

[1] Curcumin Could Prevent the Development of Chronic Neuropathic Pain in Rats with Peripheral Nerve Injury
[2] Curcumin promotes nerve regeneration and functional recovery in rat model of nerve crush injury

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *