Какви апарати за кръвно налягане препоръчват лекарите?

Д-р Андреев е общопрактикуващ лекар с над 22 години трудов стаж. Има опит в спешната медицина и детските болести, а от 2000 г. насам работи като личен лекар в град Перник.

Защо е важно хората да притежават апарат за кръвно налягане, който да използват ежедневно у дома?

В нашата практика често изискваме от пациентите си сами да измерват кръвното си налягане всеки ден, сутрин и вечер, по едно и също време, а след това да записват резултатите си. Това е така, защото при продължително лечение понякога се налага да променим медикаментите или да ги дозираме наново. За мен като лекар е много важно да знам какво е кръвното налягане на пациента, например сутрин в 8:00 и вечер в 20:00, за да мога правилно да дозирам приема на лекарствата.

Какви са най-често срещаните грешки, които пациентите Ви допускат при измерванията вкъщи?

Чисто и просто – не чуват. Част от моите пациенти са много възрастни и това е основният проблем. Друг проблем е че смятат, че всеки тон определя долна и горна граница на кръвното налягане, докато всъщност трябва да се вземат предвид само ясните тонове, които чуват в слушалката на стетоскопа. Трудно е да им обясня какво точно трябва да чуят и затова всеки път поставям под съмнение дали правилно са измерили кръвното си налягане. Понякога не виждат добре стрелката, не поставят правилно стетоскопа, маншета.

Имате ли опит с електронни апарати за кръвно налягане?

В практиката е по-трудно да се работи с електронен апарат, тъй като един от факторите за правилно измерване с такъв е пациентът да е седнал и ръката му да е на нивото на сърцето. По-трудно е, трябва пациентът да не е седнал на кушеката, а да е на стол, да нагласим височината правилно и т.н. В лекарския кабинет мерим кръвното, когато пациентът е легнал на кушетката, заради това залагаме на механични.

В ежедневието си ползвам електронен апарат, у дома имам такъв, заради възрастните ми роднини.

Какви са техните предимства пред механичните?

Много по-лесно и по-удобно се работи с тях, а личният лекар може да се довери на верността на резултатите. Особено сега, по време на пандемичната обстановка, когато се налага промяна в терапията или някакъв вид консултация, това често се прави по телефона. И ако не съм сигурен, че пациентът измерва правилно своето кръвно налягане, не мога да разчитам на тези резултати.

Имам пациенти, които много пътуват. Изминават по 5000 км. като международни шофьори и за тях е много трудно да измерват кръвното си с механичен апарат. Понякога се случва да ми се обаждат от Холандия – човекът се е почувствал зле, пуснал е електронния си апарат на таблото и е разбрал, че проблемът идва от кръвното налягане.

Сложни ли са за употреба електронните апарати, когато говорим за възрастни хора?

Не, точно обратното. Дори винаги ми казват: „Докторе, много по-лесно ми е да си меря кръвното така!“

Препоръчвате ли електронен апарат на своите пациенти?

Когато някой пациент тепърва е диагностициран с хипертония, винаги го карам да дойде с апарата в кабинета ми, за да сравня какво мери той и какво меря аз. И така решавам дали пациентът може да се справи с механичен апарат или за него е по-добре да използва дигитален.

Разликата в цената между механични и електронни апарати не е толкова голяма и не си заслужава човек да си вземе нещо уж по-евтино, на което обаче не може да разчита.

Вижте още: 

Ниското кръвно налягане и защо не трябва да го пренебрегваме

Индийска билка в борбата с диабета

Имунната система – войската, която ни пази

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *