Ниското кръвно и защо не трябва да го пренебрегваме

 

 

Широко разпространено е вярването, че колкото по-ниско е кръвното налягане, толкова по-добре. Това обаче невинаги е вярно.

При някои условия показателите на ниското кръвно налягане също могат да се превърнат в повод за притеснение, особено при по-възрастни пациенти. За да може да върши работата си правилно, кръвното трябва да е достатъчно високо и да снабдява крайниците, органите и мозъка с кръв и кислород. Дали то е ниско или високо обаче зависи повече от здравната ви история, отколкото от отчетените числа върху апарата. Кръвно 90/60 mmHg например може да е съвсем нормално за млад и здрав човек, докато при възрасен пациент със сърдечни проблеми кръвно 115/70 mmHg може да се счете за ниско, да предизвика слабост и замаяност.

От какво зависи кръвното налягане?

Кръвното налягане зависи от три неща:

  • ударен обем, тоест количеството кръв, изтласкано от сърцето при удар
  • сърдечен ритъм
  • тонус на кръвоносните съдове, тоест колко чисти и гъвкави са те

Заболявания, афектиращи някое от трите гореизброени, могат да причинят ниско кръвно налягане. Например, сърдечна недостатъчност в комбинация с нисък ударен обем може да бъде проблемна, ако кръвоносните съдове на човек не успеят да реагират и да запазят стойностите в адекватна норма.

Прекомерно бавната сърдечна честота, наречена брадикардия, също може да доведе до опасно ниски показатели.

Някои заболявания могат да увредят здравето на кръвоносните съдове и да доведат до ниско кръвно. Сред тях са различни инфекции, парализа (може да бъде свързана с инсулт или нараняване) и някои ендокринни заболявания, например ниски нива на кортизол.

Автономните разстройства могат да понижат или повишат тонуса на кръвоносните съдове и сърдечния ритъм. В резултат на това, кръвното налягане може да варира.

Какво означава артериална хипотония

Ниското кръвно налягане е известно с медицинския термин хипотония. То се характеризира със стойности под 105/70 mm Hg. Ниското кръвно може да засегне хора в различна възраст, като рискови групи са възрастните и бременните жени. В действителност ниското кръвно е често срещано състояние по време на бременност, най-вече в първите 24 седмици. Това се дължи се активно циркулиращия в организма хормон прогестерон, който отпуска стените на кръвоносните съдове, а от това следва и понижаване на кръвното.

Трите основни типа хипотония

Ортостатична хипотония

Тя се наблюдава при извършване на резки движения (напр. рязко изправяне) или веднага след хранене, трае само няколко секунди, като е достатъчно е човек да седне, за да премине замайването или причерняването. Този вид хипотония се дължи на нарушение на кръвообръщението или дехидратация на организма.

Неврогенна хипотония

Тя се проявява при липса на синхрон между мозъка и нервните сензори. В този случай мозъкът получава „грешни сигнали“, а именно, че кръвното налягане е високо, без реално да е така, и съответно изпраща импулси за забавяне сърцебиенето. Неврогенна хипертония се наблюдава при състояние на стрес, уплаха.

Остра/тежка хипотония

В състояние на шок за организма се проявява така наречената тежка хипотония. При нея кръвното налягане спада толкова много, че мозъкът спира да изпраща импулси към останалите органи, което предизвиква объркване в тяхното функциониране. Това може да доведе до тежки състояния, като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, бъбречна недостатъчност, чревна исхимия.

Този шок за организма може да бъде предизвикан при силна септична инфекция, анафилактичен шок или алергия към определени лекарства, при вътрешен или външен кръвоизлив, сериозни изгаряния, нарушения във функционирането на бъбреците и сърцето.

Каква е разликата между бактерии и вируси?
Знаете ли защо консултацията с лекар е наистина важна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *