Диета при цистит

Циститът – носител на огромен дискомфорт в ежедневието; може да е остър или хроничен. И в двата случая, освен контрола и провеждането на лечение, е важно какви храни консумираме. Как спазването на специална хранителна диета помага при цистит, какво точно да избягваме и какво да включим в менюто си – може да прочетете по-долу.

 

Характерни особености на цистита

 

Циститът се среща по-често при жените отколкото при мъжете (да, и мъжете страдат от цистит), поради някои анатомични особености – пикочният канал на дамите е много по-къс, което улеснява проникването на бактерии. Циститът основно се причинява от бактерии, като в повечето случаи се касае за бактерията  E. coli. Въпреки това, цистит може да се развие и от прием на определени лекарства (най-вече на тези, които отслабват имунната ни система), по време на лъчелечение в тазовата област (радиацията убива раковите клетки, но уврежда и някои здрави клетки на лигавицата), при наличие на чуждо тяло (например катетър, при което по механичен път навлизат бактерии), като усложнение на диабет и други.

Симптомите на цистит включват дискомфорт и парене при уриниране, тежест в тазовата област, промяна в цвета на урината, а при някои епизоди на изостряне е възможно и повишаване на телесната температура.

 

Защо е важно с какво се храним при цистит?

 

Основната задача на диетата при цистит е да помогне при справянето с него възможно най-бързо и да облекчи симптомите на възпаление на пикочния мехур. При спазването на правилна диета се премахва дразнещия ефект на някои хранителни вещества върху лигавицата на пикочните пътища. Също така се препоръчва да се консумират продукти с диуретичен ефект – такива, които повишават отделянето на урина. Това е еволюционен защитен механизъм, който позволява на пикочния мехур да се „измие“ от бактериите, което да допринесе към по-бързото му излекуване.

Важно е в основата на диетата да стои голямо количество растителна храна, която да помогне на организма при пречистването от токсините. Препоръчително е и диетата да е с ниско съдържание на сол, протеини и мазнини.

За да се увеличи количеството на отделената урина много е важно да приемате много течности – поне по 2 литра на ден.

 

Кои храни да включим към ежедневното си меню при цистит?

 

Зеленчуци – набавят на организма нужните фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Богати на тези вещества са броколи, спанак, моркови и зеле. Също така в тях се намира и изобилие от калий.

 

Плодове – изключително полезни за отделителната система са боровинки, касис, киви и горски плодове. Те имат известен диуретичен ефект, а също така подпомагат имунната система. С известен диуретичен ефект също така са динята и пъпешът.

 

Фибри – консумацията на много фибри намалява риска от развитието на констипация (запек). Запекът обостря симптомите на цистита, тъй като провокира възпалителните процеси в органите, разположени в малкия таз, особено на стените на пикочния мехур. Допълнително, анатомично правото черво и пикочният мехур са разположени в непосредствена близост, което насърчава взаимно заразяване с бактерии. Фибри могат да се набавят чрез прием на зърнени храни, зеленолистни салати, трици или пълнозърнест хляб.

 

Чайове от билки – важното е да се пият такива, които имат доказан диуретичен ефект или притежават механизъм за справяне с бактериалната инфекция при цистит. Пример за такава е червената боровинка, която оказва благоприятен ефект върху здравето на пикочните пътища.

Червената боровинка съдържа проантоцианидини, които намаляват прикрепването на патогенните бактерии към стената на пикочния мехур. Така намалява продължителността на епизодите на възпаление на уринарния тракт. Приемът на чай или сок от червена боровинка е доказано ефективен при превенция и борба с цистита.

Внимавайте – ефектът на червената боровинка е пряко зависим от количеството на проантоцианидините, които приемате! Колкото по-висок е процента им, толкова по-ефективен ще е приема!

 

Друг пример за ефективна напитка е чаят от мечо грозде. Той също е естествен диуретик, има противовъзпалителен ефект и е мощен антиоксидант. Флаваноидите, които мечото грозде съдържа, имат роля и за антибактериалната му активност.

 

Не всички плодове и зеленчуци обаче са подходящи при цистит.

 

 

Кои храни да избягваме при цистит?

 

Солена, пикантна, кисела, пържена или пушена храна – могат да дразнят лигавицата на пикочния мехур. Включително избягвайте и всякакви видове сосове (майонеза, кетчуп, горчица). Препоръчително е да се ограничи приема на мазни или сушени меса.

 

Алкохол – алкохолът дразни всяка една лигавица в човешкия организъм, включително тази на пикочния мехур. Освен това, при остър цистит често се предписват антибиотици, които не трябва да се комбинират с алкохол.

 

Кафе, черен чай, енергийни напитки – общото между тях е, че съдържат кофеин, който също се явява „дразнител“ на лигавицата на пикочния мехур.

 

Сладкиши – сладки храни като шоколад, сладолед, сладкарски изделия и сладки безалкохолни напитки съдържат прости захари, които спомагат за развитието на бактериите, които причиняват цистит. Не се доверявайте и на храни, съдържащи изкуствени оцветители.

 

Зeленчуци, които дразнят лигавицата на пикочния мехур, и трябва да се избягват – лук, чесън, хрян, репички, целина, домати, зелена салата и карфиол. 

 

Цитрусови плодове – портокали, грейпфрути, въпреки че съдържат витамин  C, също могат да раздразнят лигавицата на пикочния мехур.

 

При борбата с цистита са важни всички компоненти на лечението – от приема на лекарства и хранителни добавки, през пиенето на достатъчно течности, до спазването на правилната диета. Освен антибиотиците при остър цистит, на помощ идва и природата, която предлага някои отлични методи за бързо и ефективно справяне с това неприятно състояние.

 

Вижте още:
Бучу – помощникът при инфекции на пикочните пътища и бъбреците
Бактерии и вируси – разлики, видове лечение и полезни съвети
  • Bucconox

    14.98 лв.
    Добави в количката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *