Сухите очи и как да се избавим от тях?

 

 

 

Средно мигаме по 17 пъти в минута. Това прави 14 280 пъти на ден и 5.2 млн. пъти годишно. Сериозно количество мигания, нали? За да се случват безпроблемно, е нужно очите ни да се овлажняват. Овлажняването представлява точно онзи момент на мигане, който отмива всички чужди частици, които могат да предизвикат увреждане или замъгляване на зрението. Понякога това не се случва нормално и дискомфортът е на лице. Кои са основните причини за „сухите очи“, как можем да ги лубрикираме в с изкуствени сълзи и каква грижа да полагаме в домашни условия, за да намалим неудобството, четете тук.

Какво са сухи очи?

По устройство, очите са защитени от тънък слъзен филм, без който доброто зрение не е възможно. Филмът се състои от 3 слоя – маслен, воден и мукозен. Масленият слой изглажда слъзната повърхност и намалява изпарението на сълзите. Водният слой се грижи за измиването на всички чужди частици или дразнители. Мукозният слой е най-вътрешният слой, който се състои от слуз и позволява на водния слой да обхване изцяло повърхността на окото и така да го запази влажно. Когато има недостиг или цялостна липса на слъзна секреция, тогава налице е синдром на „сухото око“. То се изразява в дразнене, зачервяване, парене, чувство за пясък в очите и въобще цялостен дискомфорт. Обикновено, състоянието се влошава с напредването на деня. Този проблем много рядко може да доведе до увреждане на зрението, но със сигурност би довел до напрежение в очите и главата.

Какви са причините за изсъхването на очите?

Според статистиките, използването на компютър намалява мигането с над 50%. Част от премигванията са непълни, а едно непълно премигване  води до непълно овлажняване.
Други често срещани причини, които водят до изпарения на влагата от очите са:

  • слънце
  • вятър
  • контактни лещи
  • прашна среда
  • преумора
  • температурата на стаята
  • лекарствени медикаменти като бета-блокери, антихистамини, антидепресанти, успокоителни, противозачатъчни, диуретици
  • тютюнопушене или наркотични субстанции
  • хормонални промени
  • с напредването на възрастта, слъзната секреция намалява

Kaк да си помогнем?

Ето няколко съвета, които можете да използвате, когато сте сигурни, че синдромът на „сухото око“ не ви е подминал.

Първото и най-естествено нещо, което можете да направите в тази  ситуация, е да се научите да мигате изцяло. Може да звучи като шега, но пълното мигане е задължителен елемент. Тогава окото наистина се затваря и овлажнява качествено. По време на работа с компютър или други дисплеи, почивките и пълното премигване са наложителни.

Вторият ни съвет е да използвате капки за овлажняване на очи  или така наречените изкуствени сълзи. Продукти като Optavid вършат чудесна работа, като успокояват и лубрикират очите.

Третият ни съвет се отнася към околната среда – влажният въздух е есенцален, т.е. поддръжката на точната влажност на въздуха би спомогнала за облекчаване на усещанията в очите.

Има ли домашни лекове?

Студеният компрес е приятел номер едно на почти всяка болежка по тялото. В случая той облекчава сухотата и дразнението.

След него, най-добър приятел на изтормозените очи са краставиците. Те премахват подутините и умората в очите, хидратират в дълбочина и отстраняват тъмните кръгове.

Розовата вода не прави изключение с полезните си качества. Тя успокоява, премахва зачервяванията, избистря погледа, успокоява раздразнените очи и хидратира очите. Прави кожата по-свежа и здрава.

Алое вера има хидратиращи свойства, премахващи сухотата в и около очите.

Зеленият чай също не отстъпва със силните си антиоксидантни свойства. Можете да употребявате както течността, така и торбичките, които остават след нея. Важно е да бъдат охладени, защото така се запазват полезните им свойства.

Ако се лекувате или използвате някакви медикаменти, обърнете се към лекуващия ви лекар или специалист, който да назначи конкретно и най-подходящо лечение. Пазете здравето си и бъдете отговорни към него!

Няколко съвета за по-добро зрение от нас!
Знаете ли защо консултацията с лекар е наистина важна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *