Какво трябва да знаем за селена?

Какво представлява селенът?

Селенът представлява микроелемент, който може да се открие както в живата природа, така и в неорганичната среда. В човешкото тяло има редица функции – влиза в състава на важни аминокиселини и взема участие в редица физиологични процеси.

Какви функции изпълнява в тялото ни?

Той е мощен антиоксидант

Това означава, че подпомага организма да се справи с оксидативния стрес. В организма стресът се предизвиква от натрупването на по-голямо количество свободни радикали, които са малки реактивни елементи, водещи до увреждане на различни клетки и структури. Приемът на селен спомага тялото да се справя със свободните радикали и подпомага неговите естествени антиоксидантни системи.

Важен е за щитовидната жлеза

Селенът се използва като допълнително лечение на автоимунни заболявания (като например автоимунен тиреоидит на Хашимото). Това е така, защото селенът играе важна роля за производството на хормона тироксин на щитовидната жлеза, както и за превръщането му в активната му форма тиронин. Регулирането на функцията на щитовидната жлеза спомага за правилния метаболизъм, има положително влияние върху емоционалната стабилност, апетита и теглото.

Както и за сърдечно-съдовата система

Селенът има благоприятен ефект и върху сърдечно – съдовата система. Достатъчният му дневен прием намалява хроничното възпаление и оксидативния стрес, които са главни причинители на атеросклероза – състояние, свързано с образуване на плаки по кръвоносните съдове, които могат да доведат до тяхното запушване.

Има анти-ейджинг ефекти

Приемът на селен също така забавя стареенето на кожата, защото освен, че се бори със свободните радикали (главната причина за стареенето на клетките), селенът стимулира производството на коензим Q10! Освен за кожата, приемът на селен подобрява състоянието и на косата. Редица шампоани против пърхот съдържат селен, защото е установено, че регулира състоянието на скалпа, а комбинацията от селен и цинк се препоръчва от лекари за лечение на косопад.

Колко селен трябва да приемаме на ден?

Селенът не се произвежда естествено в тялото. Препоръчителната му доза е 55 микрограма/ден, a максималната дневна доза за възрастни е 400 микрограма. И макар нужната дневна доза да не е голяма, дефицитът на този микроелемент се проявява с доста отчетливи и неприятни симптоми. Някои от тях са мускулна слабост, болки в мускулите и ставите, хипер/хипофункция на щитовидната жлеза, покачване на тегло, косопад, хронична умора и много други.

Смята се, че голям процент от хората по света страдат от дефицит на микроелемента селен или не приемат по-малко количество от препоръчителната дневна доза, което води и до по-голяма податливост към различни заболявания. Интересен и специфичен симптом на селенов дефицит при мъже са репродуктивните нарушения, тъй като този микроелемент е важен за подвижността на сперматозоидите.

Първенец по съдържание на селен е бразилският орех. Освен в него, този микроелемент се среща и в месото, рибата, яйцата. Лещата и пшеничното брашно също са добър източник на селен.

Трябва да приемаме селен ежедневно за добро здраве, но не бива и да прекаляваме. Симптоми на предозиране със селен включват виене на свят, гадене, повръщане, зачервяване на лицето, треска.

 

 

Защо е препоръчително да приемаме селен по време на грипния сезон?

Важен е за имунитета

Селенът спомага и за правилно функциониране на имунитета, което е доказано при пациенти със заболявания, оказващи сериозен удар върху имунната система като ХИВ, туберкулоза, хепатит С, тежки грипни инфекции и др. Приемът на селен увеличава броя и подобрява функцията на белите кръвни телца (важни клетки на имунната система), а комбинацията с цинк и витамин C доказано може да намали честотата и продължителността на сезонните грипни инфекции.

Помага на тялото да пребори инфекциите

По време на вирусна инфекция се повишава броят на свободните радикали, което съдейства на вирусите да се размножават и отслабва имунитета. Вирусната инфекция изчерпва и увеличава нуждите на организма от микронутриенти. Това важи с пълна сила и за селена. Дефицитът на селен е асоцииран с по-голяма възможност от мутиране на вирусите, което ги прави по-опасни и трудни за преодоляване от имунната система. Затова се препоръчва навременен прием на селен за стимулиране на имунитета, както и прием при първи симптоми на инфекция, както и в нейния разгар.

Селенът е една от основните съставки на нашите продукти Selenogin and Stadyxin.

Как лутеинът помага на очите ви?

Знаете ли защо консултацията с лекар е наистина важна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *