Кои храни са богати на холин?

 

 

В предишната ни статия надлежно разгледахме защо и колко е важен холинът за тялото ни. В тази статия ще се спрем на храните, богати на холин и какви са симптомите, ако сме прекалили с дневната доза.

Преди да стигнем до храните, нека да си припомним отново защо холинът е важен за тялото ни:

– без него, клетките ни не са в състояние да функционират нормално, защото той подпомага за абсорбцията на мазнините, които след това влизат в състава на клетъчните мембрани и структури
– централната ни нервната система, както и нервните клетки имат нужда от него – той е прекурсор на важни невротрансмитери, като ацетилхолин (той има значение за способностите ни да учим и запаметяваме)
– черният ни дроб е зависим от него, защото холинът допринася за правилната му функция, тъй като транспортира мазнините от черния дроб до клетките в тялото ни
– пренася холестерол и триглицериди от черния дроб до други части на тялото, където са необходими.

– поддържа енергията и подпомага психо-емоционалното състояние, като регулира и спомага за възстановяването след напрежение и стрес
– подпомага метаболизма на аминокиселината аминокиселината хомоцистеин, която се съдържа основно в месото. Регулацията ѝ е важна, защото високите ѝ нива се свързват с висок риск от сърдечно-съдови усложнения.

Кои храни са богати на холин?

Макар и рядко, дефицитът на холин води до нарушена функция на черния дроб, сърдечни заболявания и понякога неврологични разстройства. Ето защо, адекватния прием на холин, е от полза за здравето. Средният дневен прием, без опасност за здравето или свръхдоза, е до 3,5гр. холин дневно при възрастните и не повече от 3гр. за тийнейджъри. Храните, които го съдържат са разнообразни и това значително улеснява приема му в необходимите дози.

Храните, които съдържат холин са свинско, пилешко, телешко и говеждо месо, яйца, спанак, цвекло, пшеница, риба и миди. По-надолу споделяме няколко примера с конкретни грамажи.

Яйца
В едно яйце се съдържат около 100 мг холин.

Риба за 100гр.

Сушената и осолената треска крият в себе со около 300 мг. Аншоата, скумрията и сардините съдържат около 85 мг. Рибните яйца, познати още като червен и черен хайвер са много богати на холин – около 490 мг.

Meсо за 100гр.
Пилешко месо  – 117 мг
Телешки черен дроб – 420 мг
Свински котлети – 90 мг
Говеждо месо – 78 мг

Бобови за 100гр.
Лещата и нахут – 100 мг.
Соя – 115 мг.
Грах – 30мг.
Бял боб – около 45 мг

Възможна ли е свръхдоза холин?

Като всичко друго, правилната дозировка на холина е важна. Добрата новина е, че предозирането с холин има своите характерни симптоми, (които може да усетите и разпознаете. Ето някои от тях:

– замайване
– световъртеж
– ниско кръвно налягане
– обилно потене и слюноотделяне
– гадене
– свръхчувствителност
– неприятна рибена миризма
– нарушения на чернодробната функция

При наличие на някои от тези симптоми, препоръчваме посещение при лекар.

Защо диабетиците трябва да приемат хранителни добавки?
Знаете ли защо консултацията с лекар е наистина важна?

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *